top of page
Bloggbanner for Akela Senteret.jpg
 • Forfatterens bildeLinn Kleppa

Egenkjærlighet er IKKE egoistisk

Hvordan ser du egentlig på deg selv? Er du god på å gi deg selv komplimenter eller tar din indre kritiker og ego altfor mye plass i tankene dine? Hvorfor skal det være så vanskelig å elske seg selv?


Selv synes jeg det er ufattelig trist at mange går rundt med tanken om at egenkjærlighet er egoistisk og grenser til narsissisme, spesielt siden det er det motsatte som er sannheten. Sunn egenkjærlighet er livsnødvendig er min mening. Usunn egenkjærlighet er derimot det vi prater om når vi prater om mennesker som egentlig er ekstremt usikre, men kamuflerer det som "selvtillit" og dermed kan gi et inntrykk av å være hoven, egoistisk og kanskje til og med narsissistisk.


Det er trist at vi lever i et samfunn som på et vis lærer oss at egenkjærlighet ikke er bra. At det er noe negativt og nærmest "fy-fy". Det å få høre at du er egoistisk, selvopptatt, hoven eller en narsissist om du er glad i deg selv hjelper deg jo ikke akkurat til å få et bedre selvbilde. Det har snarere en motsatt virkning.


Alle er like mye verdt

Utstråler du en sunn form for selvtillit og selvfølelse så elsker du deg selv på lik linje som du elsker andre. Det er ikke slik at du er egoistisk og kun tenker på deg selv. Du tror ikke at du er hverken bedre eller dårligere enn noen andre. Du innser i stedet at alle er like mye verdt! Egenkjærlighet er også med på å forbedre relasjonene du allerede har til andre. Egenkjærlighet kan faktisk hjelpe deg med å elske de menneskene som du allerede holder hjertet nært enda høyere – og mer betingelsesløst – enn det du gjør per nå.


Og tenk, dette er bare en bonus i tillegg til alt det andre fantastiske du får når du lever i energien av sunn egenkjærlighet.

En dame som holder hendene over hjertechakra og på den måten viser kjærlighet overfor seg selv

Bildekilde: CanvaTankegangen din har noe å si

Jeg kan sitte her å skrive det ene fine ordet etter det andre om det å elske seg selv uten betingelser. Viktigheten av å praktisere egenkjærlighet altså. Men sannheten er at det er mye enklere å sitte her å skrive ordene, enn å faktisk praktisere det. Som med alt annet her i livet så kreves det en innsats for å skape en endring. Det kreves øvelse. Det gjør det også her på dette området. Likevel så er denne innsatsen verdt å legge ned også her, er min mening, og det starter med tankene.


Det er jo ofte sånn at du den ene dagen kan stå og se deg selv i speilet og se en ganske fin person. Du ser de fine tingene ved deg selv og kroppen din - og det er faktisk ikke så vanskelig å gi seg selv noen komplimenter. Du kan stå å se deg selv i speilet og faktisk være fornøyd. Sånn helt på ordentlig. FORNØYD. Og så kommer neste dag og da er alt bare dritt. Du ser det stikk motsatte av det du så i speilet dagen før. Da er plutselig alt det som var bra ikke bra i det hele tatt. Da er plutselig alt feil. Gårsdagens komplimenter er blitt erstattet med dagens kritikk - kritikk som ikke er det spor konstruktiv en gang. Hvorfor er det slik?


En ting er sikkert og det er at det ikke er kroppen din som har forandret seg i alle fall! Så hva er grunnen? Jo, grunnen ligger i det psykologiske. Altså tankene du har. Så mye kan faktisk tankegangen din ha å si. Og det er også derfor affirmasjoner kan hjelpe deg til et bedre selvbilde, blant så mye annet. I den gratis e-boken jeg har laget til deg om egenkjærlighet så får du blant annet noen affirmasjoner du kan teste ut spesifikt for dette temaet, den kan du laste ned her.


Kvinne som praktiserer egenkjærlighet med hjelp av speiløvelsen og affirmasjoner.

Bildekilde: Canva


"You´ll see it when you believe it" – Wayne Dyer

Snu om på fokuset

Som Wayne Dyer sier i sitatet over her så ser du det når du tror på det. Tror du at du er tykk, ja da ser du deg selv som tykk. Tror du at du er altfor tynn, så er det det du vil se. Likt er det om du hele tiden fokuserer på følelsen av at du har tynt hår, at armene har grevinneheng, at rompa er for liten, at lårene er for store og puppene for små. Det du fokuserer på vil du se mer av, så vil du ha en endring må du begynne å fokusere mer på det du liker ved deg selv og mindre på det du ikke liker ved deg selv.


Så enkelt, så vanskelig. For det er jo sånn at det er enklest å tro på manglene og feilene du har. Og når det er der du har fokuset så er det også det du ser. Du blokkerer vel på et vis alt det andre. Blokkerer det positive. Nøkkelen er å hente frem følelsen og tankene du hadde den dagen du var fornøyd med det som du så i speilet. For det er som sagt ikke mulig at kroppen din kan endre seg så mye som det kan se ut som på kun én dag.


Dette er relevant til mye mer enn bare selvbildet ditt og hvordan du ser på kroppen din, bare for å presisere det. Her har jeg bare tatt følelser rundt kropp som eksempel da jeg vet at både jeg og mange jeg prater med er skyldig i å være altfor hard og kritisk mot kroppen sin.


Finnes alltid rom for forbedring

Vi er alle her på jorden work in progress, det finnes alltid noe nytt å lære og forbedre om vi har lyst til å vokse og utvikle oss både som sjeler og mennesker. Og er ikke det egentlig veldig fint? At du faktisk aldri blir utlært. At det alltid finnes noe nytt du kan lære deg. Jeg synes det. Selv elsker jeg å lære nye ting.


Det går faktisk an å være fornøyd der du er, samtidig som du hele tiden streber, og strekker deg, etter noe enda bedre. Og med den innstillingen så mener jeg definitivt at vi har endeløst med muligheter. Samme hvor fantastisk du er - for JA, det er DU - så finnes det alltid rom for forbedring. Sånn er det, noe jeg som sagt synes er topp. På den måten har du alltid noe nytt å strekke deg mot. Noe nytt å strebe etter. Nye mål å sette deg. Nye drømmer å følge…


Og nå skal altså selvbildet forbedres.


Hvordan? Jo, ved å bestemme deg for at du skal begynne å elske deg selv. Ved å bestemme deg for å fokusere på dine positive sider, fremfor dine negative sider. Ved å bestemme deg for at du er verdig å bli elsket. At du fortjener den samme kjærligheten av deg selv som den du gir til andre. At du fortjener å bli elsket betingelsesløst.

For sannheten er:

 • Du er verdig å bli elsket

 • Du fortjener ubetinget kjærlighet på lik linje med alle andre

 • Du er god nok

 • Du er vakker både på innsiden og utsiden

 • Du er perfekt akkurat som du er

Du må bare bestemme deg for å TRO. Bestemme deg for at dette er din nye sannhet. Bestemme deg for å gi slipp på alle de negative tankene som du per nå har om deg selv. Gi slipp og sett deg selv fri!


Det tar tid å gjøre en sånn endring. Det krever innsats. Det er en jobb rett og slett, men en jobb det absolutt er verdt å gjøre! I tillegg så blir det bare bedre, bedre og bedre. Du må bare ikke gi opp. Du må bare fortsette å jobbe med dette selv om du ikke føler det går fremover. Selv om du kanskje føler at det ikke blir bedre. For tro meg: det blir bedre. Det kan ta tid som sagt, men bedre blir det. Jeg har selv fått et mye bedre selvbilde etter at jeg startet å jobbe aktivt med å forbedre dette, og da jeg startet var selvbilde, selvfølelse og selvtillit helt på bunn. Jeg har jobbet med ulike ting, blant annet affirmasjoner og de tipsene jeg deler i den gratis e-boken som du kan laste ned gratis her.

Kvinne i hvit kjole som føler på friheten av å være seg selv og leve et liv hun elsker.jpg

Bildekilde: CanvaKlar til innsats

Siden du fortsatt henger med her og har lest så langt så regner jeg med at du virkelig er klar til å forbedre selvbildet ditt. At du virkelig er dedikert til å starte (eller kanskje fortsette?) å jobbe mot et bedre selvbilde. At du er klar til å gi slipp på de gamle og negative tankene du har om deg selv og erstatte disse med nye.

Noen ting å ta med deg på veien videre:

 • Test ut affirmasjoner.

 • Vær obs på tankene dine og fokuser på positivitet.

 • Gi deg selv komplimenter.

 • Tren deg selv i å ikke sammenligne deg selv med andre. DU er DU og DEM er DEM. Alle er like bra!

 • Ingen er lik deg – og det er din styrke.

 • Ta tiden til hjelp.

 • Ta vare på deg selv – du er viktig!

 • Tro på deg selv!

 • Du er vakker og perfekt akkurat som du er.

 • Du har ingenting å bevise overfor noen andre. Vær deg selv!

Husk også på: Egenkjærlighet er ikke egoistisk!

Så jeg tror jeg avslutter med det.

Lykke til med det indre arbeidet! Både til deg og til meg. We can do it!


Og du; husk å laste ned den gratis e-boken din om egenkjærlighet da! Klikk her.


Er det forbedringspotensiale på dette området hos deg også? Fortell meg gjerne ved å legge igjen en kommentar, eller rett og slett trykk på hjertet under innlegget om du likte lesingen.Namaste 💖

Linn Kleppa | Intuitive Empoverment Coach

Co-Founder av Akela SenteretLyst på et personlig budskap fra Universet (reading) kanalisert av Linn?

Klikk her for å lese mer om det.🔮

0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle
bottom of page